Ponedeljak - Subota

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

3D ŠTAMPANI ZUBI KOJI SE SAMI ČISTE

Zahvaljujući razvoju tehnologije i napretku u razvoju 3D štampača, došlo je do značajnog pomaka u stomatologiji. Pre svega u razvoju stomatoloških punjenja i implanata.

Istraživači iz Holandije su uspešno kreirali 3D-odštampani zubni implant napravljen od oređene vrste antimikrobske smole koji samostalno ubija štetne bakterije u ustima. Drugim rečima, ovaj zub se samostalno čisti.

Plastika od koje je zub napravljen sadrži kvaternarne amonijum soli koje su pozitivno naelektrisane, što znači da mogu eliminisati negativno naelektrisane bakterije.

,,Materijal može ubiti bakteriju pri kontaktu, a sa druge strane nije štetan za ljudske ćelije“, rekao je jedan od istraživača, Andreas Herrmann sa Univerziteta u Groningenu za časopis New Scientist.

Dodavanje alternativnih materijala na osnovni polimer je jedan od trenutnih izazova u 3D štampanju, ali inkorporacija aktivnih hemijskih supstaanci kao što su antimikrobske soli koje se ovde koriste, mogu biti velika blagodet za medicinsku industriju, koja bi mogla koristiti sterilne ili antimikrobske 3D implante za veliki spektar potencijalne primene.

Da bi testirali efikasnost ove antimikrobske plastike od koje je zub napravljen, istraživači su napravili test u kom su uzorke obložene smolom stavili u smešu od pljuvačke i bakterije streptokoke (Streptococcus mutans) koja je jedan od najznačajnijih uzroka kvarenja zuba. Rezultat testa je pokazao da je antimikrobni materijal od kog je zub napravljen ubio 99% bakterija, dok su u uzorku neprečišćene smole bakterije ostale, odnosno 99% bakterija je preživelo.

 

,,Da bi ovaj pronalazak – antimikrobski materijal mogao da se koristi u medicinske svrhe, neophodno je da dallje proširimo naša istraživanja i da istražimo kompatibilnost ovog materijala sa pastom za zube“, rekao je Herrmann. Takođe, istraživači su uvereni u dobre izglede ovog materijala za proizvodnju dentalnih implanata. „To je medicinski proizvod sa koji će se primenjivati u bliskoj budućnosti i čiji ravoj zahteva mnogo manjne vremena nego razvoj novog leka.“

Ova istraživanja su objavljena u Advanced Functional Materials.

Tags: 3d stampani zubi, 3d zubni implanti, antimikrobski materijali, buducnost stomatologije, istrazivanja u stomatologiji

Kontaktirajte nas

Specijalistička stomatološka ordinacija EURODENT

 

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Ponedeljak - Subota

Iskustva i najnoviji trendovi u stomatologiji

dental-tribune

© 2020 Stomatološka Ordinacija Eurodent. Sva prava zadržana