Ponedeljak - Subota

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

Uklanjanje umnjaka

Umnjaci (treći molari) su zubi koji se javljuja na samom kraju vilice, takozvane ,,osmice“, a njihov rast obično počinje između 18 i 25 godine života, dakle to su zubi koji poslednji niču.

 

Umnjaci ne moraju biti problematični zubi i ne moraju se vaditi ukoliko su unormalno postavljeni u zubni niz i ne izazivaju nikakve bolove. Ukoliko je  higijena odgovarajuća, ne razlikuju se mnnogo od ostalih zuba pa samim tim mogu trajati celog života.

Problemi:

– Zbog njihovog položaja (poslednji u zubnom nizu), teško im je pružiti odgovarajuću negu i higijenu odnosno teško ih je očistiti zbog čega se kvare i javlja se karijes. Popravka istih je jako teška zbog nedostupnosti.

– Umnjaci su najčešće impaktirani zubi – vide se samo do pola, nekada i ne izađu na videlo, i najčećše nisu normalno raspoređeni u zubnom nizu upravo zbog toga što poslednji niču pa nema mesta u vilici.

– Zbog nedostatka prostora, rastu nepravilno, i pristiskaju susedne zube,  usled čega se javlja niz drugih problema, kao što je pomeranje drugih zuba, i obično se mora izvaditi i susedni molar koji je oštećen pristiskom umnjaka.

– Impaktirani zubi mogu dovesti i do infekcije s obzirom na to da između krune i mekog kiva nalazi prazan prostor pogodan za razmnožavanje bakterija, pa se u gingivi može stvoriti bolan gnoj neprijatnog mirisa.

– Oko nekih impaktiranih zuba, umnjaka, mogu se stvoriti i ciste koje deformišu kost ili dovode do nekih drugih problema, zbog čega se pribegava drugim hirurškim intervencijama.

Ukoliko imate  imate impaktirane umnjake,  bolje je da ih izvadite, ali svakako treba otići kod stomatologa odnosno oralnog hirurga koji će vam reći da li imate uslova, da li treba da ih vadite kao i koje koristi ćete imati. Gotovo je sigurno da će impaktirani zubi napraviti problem koji se može iynenadno javiti, ako se ostave na mestu, pogotovo ako se radi o impaktiranim zubima u donjoj vilici.

Preporučuje da umnjake izvadite između 14 i 25 godine života, ukoliko su impaktirani. Intervencija je lakša kod mlađih osoba i oporavak ide brže i sa manje komplikacija. Ukoliko je došlo do infekcije, ne odlažite odlazak kod zubara i izvadite ih! Sama procedura je prilično jednostavna. Umnjake odnosno ,,osmice“ sme da vadi oralni hirurg ili stomatolog ukoliko su umnjaci nikli. Ukoliko su osmice nikle, odnosno ukoliko su vidljive i ne nalaze se ispod desnih, onda je procedura gotovo rutinska, kao i kod običnog vađenja zuba. Ukoliko umnjaci nisu nikli, odnosno nalaze se ispod desnih, potrebna je hirurška intervencija koju sme vršiti samo oralni hirurg. Pre zakazivanja pregleda, možete preduhitriti stomatologa i sami otići na snimanje odnosno rentgen vilice. Na taj način će doktor odmah pri prvom zakazanom pregledu znati da li je potrebna obična ili hirurška intervencija kao i da li je vađenje hitno ili ne i zbog čega.

Priprema za intervenciju: Ukoliko ste maloletni, neophodna je pratnja, dozvola i/ili konsultacija vaših roditelja. Pre intervencije neophodno je da jedete, ali ne previše tešku hranu. Naravno ukoliko ste alergični na nešto, neophodno je da to kažete odmah pri prvom pregledu.

Hirurško vađenje umnjaka se vrši pod snažnom lokalnom anestezijom i ceo zahvat protiče bez bolova. Cela procedura traje oko sat vremena, ponekad nešto duže,ali nikad ne možemo tačno reći pre operacije.

 Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osetiti :

– Bol i neprijatnost u vilici, otok prisustvo male količine krvi u pljuvačci,  otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao – su normalni simptomi.

Simptomi su privremeni, a sve informacije ćete dobiti od vašeg stomatologa.

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Ponedeljak - Subota

Iskustva i najnoviji trendovi u stomatologiji

dental-tribune

© 2020 Stomatološka Ordinacija Eurodent. Sva prava zadržana