Ponedeljak - Subota

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

Gingivektomija

Gingivektomija je hirurški zahvat za odstranjivanje parodontalnih džepova. Naziv „gingivektomija“ označava odsecanje gingive, i nastaje od reči „gingiva“ i „ectome“ („odseci“). U toku gingivektomije ne odstranjuje se gingiva u celini, već samo njen deo koji čini meki zid parodontalnog džepa. Gingivektomijom se mogu korigovati i neke nepravilnosti u pogledu oblika gingive. Primenjena isključivo u tu svrhu, naziva se i „gingivoplastika“. Međutim, kako se praktično prilikom svake gingivektomije gingiva i oblikuje odnosno modelira, prema estetskim i funkcionalnim zahtevima, to se može prihvatiti da naziv „gingivektomija“ obuhva-a i termin „gingivoplastika“.

Odstranjivanje paradontalnih dzepova

Gingivektomija je indicirana i njome se postižu relativno dobri rezultati u slučajevima: – dubljih suprakoštanih parodontalnih džepova; – parodontalnih džepova čiji je meki zid fibrozan odnosno čvrst i rigidan, zbog proliferacije vezivnog tkiva. U slučaju ovakvih džepova obrada parodontalnih džepova neće dati dobre terapijske rezultate, jer će ivica gingive ostati na istom nivou kao i pre terapije; – suprakoštanih parodontalnih džepova čiji je meki zid tanak pa bi se prilikom njihove obrade pocepao odnosno iskidao; – gingivalnih džepova nastalih usled hiperplazije gingive;- kratera u interdentalnim papilama nastalim posle ulceronekroznih gingivita; – kratkih kliničkih krunica zuba gde posle gingivektomije nastaje produžavanje kliničke krunice zuba sto je često potrebno iz protetskih razloga;- parodontalnih apscesa u plićim parodontalnim džepovima suprakoštanog tipa. Ova intervencija se odnosi na hronične parodontalne apscese, kao i na one akutnog toka, all tek posle smirivanja akutnih simptoma. Gingivektomija neće dati dobre terapijske rezultate pa nije ni indicirana u slučajevima: – infrakoštanih parodontalnih džepova; – parodontalnih džepova cije je dno u blizini mukogingivalne linije ili je apikalnije od nje; – ukoliko je uzana pripojna gingiva; – ako rez prilikom gingivektomije treba da se pruža u neposrednoj blizini pripoja frenuluma ili plika.

Gingivektomija se izvodi pod uobičajenom anestezijom pri čemu se anestetikum ubrzigava i u interdentalne papile, sa vestibularne i oralne strane. Zatim se određuje i obeležava („markira“) dubina parodontalnih džepova. To se vrši posebnim instrumentima („markerima“). To su instrumenti čiji je jedan krak tanak i šiljat, sličan sondi, dok se na vrhu drugog kraka nalazi zubac pod uglom 90 stepeni u odnosu na krak instrumenta. Pravi krak markera unosi se u parodontalni džep do njegova dna a zatim se instrument zatvori tako da zubac probije gingivu (meki zid parodontalnog džepa). Posle vađenja instrumenta, na površini gingive ostaje krvava tačka koja označava dubinu parodontalnog džepa. Određivanje i obeležavanje dubine parodontalnog džepa može da se izvrši i sondom: njom se prvo izmeri dubina džepa koja se zatim prenese spolja na pripojnu gingivu i zatim se vrhom instrumenta obeleži nivo dna parodontalnog džepa. Ovo markiranje se sprovodi sistematski od jednog do drugog kraja operacionog polja sa vestibularne i oralne strane.

Balkanska 42, Belgrade, Serbia

+381 64 159 88 33
+381 11 66 87 164
+381 64 11 08 327

Ponedeljak - Subota

Iskustva i najnoviji trendovi u stomatologiji

dental-tribune

© 2020 Stomatološka Ordinacija Eurodent. Sva prava zadržana